De Napolitaanse pizza

pizza

De pizza is een Italiaans gerecht dat bestaat uit een bodem van deeg, waarop voedingsmiddelen zoals kaas en vleeswaren gedaan worden. De pizza is wereldwijd bekend en geliefd, maar er zijn veel verschillende soorten pizza onder andere de Napolitaanse pizza. We gaan het daar in dit artikel meer in detail over hebben.

Waar moet een echte Napolitaanse pizza aan voldoen?

De inwoners van Napels beschouwen hun stad als de bakermat van de pizza. In Napels is de Associazione Verace Pizza Napoletana, ook wel de AVPN genoemd, gevestigd. Deze vereniging ziet wereldwijd toe op de bescherming van de ‘ware Napolitaanse pizza’. Dus waar moet een echte Napolitaans pizza dan aan voldoen? Ten eerste moet de pizza rond zijn en heeft een maximale diameter van 35 centimeter. Het deeg moet met de hand gerold zijn en moet minstens 6 uur hebben gerust en de pizzabodem bestaat uit water, zeezout, een beetje gist en type 00-bloem. Andere toevoegingen zijn verboden. Voor de perfecte pizzabodem kan je onder andere bij Monte Pizza Crust terecht. Ook moet de pizza op traditionele wijze in de houtoven worden gebakken op 480 °C. De pizza mag niet langer dan 90 seconden in de oven blijven. Een echte Napolitaanse pizza heeft dus veel eisen, daarom zijn er ook maar drie pizza´s die onder deze categorie vallen. De pizza marinara, de pizza Margherita en de pizza Margherita extra.

De geschiedenis van de Napolitaanse pizza

Pizza komt oorspronkelijk uit Italië, maar de ‘Italiaanse pizza’ bestaat niet echt. In iedere streek van het land wordt hij weer op een andere manier bereid. De meest bekende pizza’s zijn de Romeinse en de Napolitaanse pizza. En hoewel de echte herkomst van de pizza niet te achterhalen is, houden de Napolitanen bij hoog en laag vol dat de pizza in Napels is uitgevonden. Tot 1889 was pizza een gerecht voor de arme Italianen. Dit veranderde allemaal in 1889, toen koning Umberto I de stad Napels bezocht met zijn vrouw Margherita van Savoye. Raffaele Esposito werd gevraagd om in de koninklijke keuken pizza’s te bereiden voor het paar. Esposito maakte onder andere een pizza naar de kleuren van de Italiaanse vlag, met tomaat, mozzarella en basilicum. Deze pizza viel het beste in de smaak bij de koningin en werd daarom ook naar haar vernoemd: de pizza Margherita. Sinds dat moment werden pizza’s steeds populairder in het binnen- en buitenland.

De verschillen tussen de romeinse en de Napolitaanse pizza

De Romeinse pizza is ook een van de meest bekende pizza soorten. De grootste verschillen tussen de pizza’s uit Napels en Rome zijn te vinden in de bereiding van het deeg, de baktijd en de temperatuur van de oven. De bodem van de Romeinse pizza is een stuk dunner en knapperig. Dit komt doordat het deeg van de Romeinse pizza, in tegenstelling tot de Napolitaanse, zowel met de deegroller als met de hand uitgerold mag worden.

Bekijk ook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *