5 Slimme tips om geld te besparen

dagje uit met korting

Om te kunnen genieten van hobby’s, eten, vrienden, familie en uitstapjes heb je geld nodig. Met een vaste baan kom je een heel eind, maar er zijn altijd mogelijkheden om aan het einde van de maand net wat meer geld over te houden voor leukere bestedingen dan impulsaankopen of iets te dure boodschappen.

Hoewel veel mensen zich er niet of te weinig bewust van zijn, kan eigenlijk iedereen flinke hoeveelheden geld besparen, zonder dat dit betekent dat je als een monnik moet gaan leven.

FreshElements zet vijf tips om geld te besparen op een rijtje.

1. Begin bij het begin: de uitgaven nalopen

We kunnen direct allerlei gerichte tips geven, maar de eerste stap is bewustwording van je gedrag met geld.

De meerderheid van mensen onderschat hoeveel er wordt uitgegeven aan alledaagse kleine uitgaven, zoals een broodje op het station of een snack bij de kassa.

Door stap voor stap door te lopen hoeveel je dagelijks gemiddeld uitgeeft en waaraan, vind je meestal al een hoop zaken waar je op kunt besparen.

2. Fruit en groente op de markt

Fruit en groente kun je meestal goedkoper halen op de markt of soms bij de lokale handelaar. Hoewel het eten misschien niet altijd de “perfecte” kleur heeft, zoals in de supermarkt, zegt dit niets over de kwaliteit.

Sterker nog, de kwaliteit zou zo maar eens beter kunnen zijn, bijvoorbeeld wanneer het fruit of de groente korter geleden geoogst is dan het geval is bij voedselwaren in de supermarkt.

Kost iets meer tijd dan één bezoekje aan de supermarkt, maar het is ook leuk en zorgt ervoor dat je wat extra geld overhoudt!

3. Loop abonnementen na

Veel mensen verzamelen in de loop der jaren diverse abonnementen. Dat kan zijn voor een blad, krant, sportschool, bioscoop of iets heel anders.

Veel bedrijven die werken met abonnementen verdienen het gros van hun inkomen aan zogenaamde latente abonnementen: abonnementen die nog doorlopen, maar waar geen gebruik van wordt gemaakt.

Dat betekent dus dat je in feite het betreffende bedrijf aan het sponsoren bent. Niet echt nodig dus? Check daarom even je afschriften om vergeten, onnodige abonnementen te ontdekken.

4. Kijk kritisch naar verzekeringen

Naast de verplichte verzekeringen in Nederland, de zorgverzekering en autoverzekering, zijn er nog diverse andere verzekeringen die je in Nederland kunt afsluiten.

Hierbij kan gedacht worden aan een inboedelverzekering, telefoonverzekering, opstalverzekering en uitvaartverzekering.

Sommige verzekeringen zijn onnodig in bepaalde situaties. Zo valt diefstal van een telefoon, ook buitenshuis, vaak onder de inboedelverzekering.

Daarnaast kun je door over te stappen vaak geld besparen op de premie van je verzekering. De goedkoopste autoverzekering van Nederland kan ten opzichte van de duurste autoverzekering met gemak tientallen euro’s goedkoper zijn per jaar, zo niet nog meer!

5. Sla een keer vlees over

Vlees is doorgaans het duurste ingrediënt van een gemiddelde maaltijd. De Nederlandse eetcultuur heeft in vrijwel iedere maaltijd vlees, maar is dat eigenlijk wel nodig?

Het is natuurlijk lekker, maar op basis van gezondheid is het niet nodig om iedere dag vlees te eten.

Door zo nu en dan vlees over te slaan en bijvoorbeeld de groente te verdubbelen bespaar je eenvoudig geld. Bovendien lever je een bijdrage aan de duurzaamheid van ons land.

Win-win!

Bekijk ook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *