Je eigen bier brouwen. Hoe begin je eraan?

bier brouwerij

Het is de natte droom van vele mannen: een eigen bierbrouwerij. Mengen en proeven tot je tot de ontdekking komt dat je eigen gefabriceerde biertje veel beter smaakt dan wat je wekelijks in de supermarkt koopt. Het wordt zo’n succes dat al je vrienden bij je langslopen om mee te drinken en plots staat daar die ene investeerder met een smak geld. Klinkt dit als muziek in je oren maar heb je geen idee hoe eraan te beginnen? Start met een doe-het-zelfpakket en eindig met een eigen bierbrouwbedrijf in enkele stappen.

Wie echt verlekkerd is op bier neemt geen genoegen meer met de flesjes uit de supermarkt. Die installeert als eerste stap van het flesje uit de winkel naar zijn professionele bierbrouwerij een biertap in huis. Met een biertap thuis zet je al snel een professioneel biertje op tafel. Het geeft je veel informatie over het bier dankzij de temperatuur- en niveau-indicatoren. Een beginner die verschillende biertaps vergelijkt, zal al flink bijleren over het bier en hoe het te bewaren. Nadeel is dat het niet met alle biersoorten kan gebruikt worden.

Starterspakket

Dat is jammer want jij wil net je eigen bier produceren. Dat doe je door een doe-het-zelf bierbrouwpakket aan te schaffen. Bier brouwen is een fluitje van een cent. In een starterspakket zitten een gistemmer, de ingrediënten en een werkbeschrijving. Verder heb je nog een soepketel voor minstens 7,5 liter, een zeef, een keukenthermometer en flessen om je bier te bottelen nodig. Jawel, dat is alles. Je volgt de werkbeschrijving zoals je een recept volgt van een maaltijd. Net zoals je bij dat recept je eigen accent kan toevoegen, kan je bij het brouwen van het bier spelen met ingrediënten, tot je het perfecte resultaat gebrouwen hebt.

Professionele brouwerij

Zolang je bier voor jezelf en je vrienden brouwt, ben je niet aan regels onderworpen. Anders is het wanneer het bier zo’n groot succes wordt dat je het wil verkopen. Het bierbrouwen is vanf nu slechts een klein onderdeel. Je moet rekening houden met de administratie, de verkoop en het vermarkten van je product. Wie thuis wil blijven brouwen, zal in het gemeentehuis moeten controleren of hij zijn woning wel gedeeltelijk mag omvormen tot bedrijf. Dat staat op het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan houdt rekening met milieu, parkeergelegenheid, uitbreidingsmogelijkheden…

Huurbrouwen

Vind je een eigen brouwerij een te grote stap, dan is huurbrouwen een mogelijkheid. Bij huurbrouwen laat je de verhuurder van een brouwerij het bier brouwen volgens jouw recept. Je kan ook alles zelf doen en de brouwerij huren. Huurbrouwers regelen alle vergunningen en accijnzen. Bovendien hebben ze ervaring en verstand van zaken. Je hoeft zelf niet te investeren in een eigen brouwerij.

Verhuizen

Huurbrouwen is vaak een tussenstap om ervaring op te doen in het verhandelen van bier. Draait het goed, dan kies je vervolgens voor een eigen bierbrouwerij. De kans is groot dat jouw kelder of garage wettelijk niet voldoen en je op zoek moet naar een geschikte bedrijfsruimte. Controleer altijd of deze wel overeenkomt met het bestemmingsplan en je er dus bier mag brouwen. Laat de verhuis over aan een erkend verhuisbedrijf gespecialiseerd in zakelijk verhuizen. Zo vermijd je dat je professioneel materiaal beschadigd raakt bij de verhuizing of het transport.

Eén van de velen

Het voordeel van een bierbrouwerij is dat je geleidelijk en volgens je eigen tempo kan uitbreiden. Het is in het begin gemakkelijk te combineren met een halftijdse baan. Je bent dan ook niet de enige met een bierbrouwerij. In januari van dit jaar telde Nederland 594 ingeschreven bierbrouwerijen, een stijging met 275% in vijf jaar.

Bekijk ook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *